Decacorde

Ke 16.10. klo 19, Sibelius-museo
Nicolò Spera (Italia/USA)

Bach, Granados, Mompou

12/10€

Lipunmyynti alkaa konserttipaikalla tuntia ennen konsertin alkua.

Ennakkovaraukset sähköpostilla info@turunkitaraseura.net

Nicolò Spera on yksi Italian hienoimmista kitaristeista, hyvin aktiivinen esiintyjä molemmin puolin Atlanttia, syvällinen muusikko ja erinomainen pedagogi.”

Lorenzo Micheli, kansainvälisesti tunnettu kitarataiteilija

Italialainen kitaristi Nicolò Speran soitossa ja opetuksessa yhdistyy ainutlaatuinen synteesi eurooppalaista ja amerikkalaista traditiota. Spera on yksi harvoista kitararisteista, jotka esiintyvät sekä kuusi- että kymmenkielisillä kitaroilla, sekä myös teorbilla. Hänen laajalle levittäytynyt ohjelmisto sisältää mm. Maurice Ohanan kokonaistuotannon kymmenkieliselle kitaralle. Hän on antanut luentokonsertteja Ohanan musiikista eri festivaaleilla ja yliopistoilla mm. Mediterranean Guitar Festival, Arizona State University, Conservatorio della Svizzera Italiana, Conservatorio Giuseppe Verdi (Milano), San Francisco Conservatory ja University of Surrey. Hänen levytyksensä Ohana kitaratuotannosta valittiin kuukauden levyksi merkittävässä italialaisssa kitaralehdessä Seicorde. Vuonna 2017 espanjalainen levymerkki Contrastes Records julkaisi Speran levytyksen katalonialaisten säveltäjien Mompoun ja Granadosin teoksista sovitettuna kymmenenkieliselle kitaralle. Bachin soolosellosarjojen 4, 5 ja 6 levytykset ovat ilmestyneet Soundset Recordingsin julkaisemana. Kahden edellä mainitun levyn ohjelmistoa Spera soittaa Turun konsertissaan, joka on samalla kitarataiteilijan Suomen debyytti.

Spera on yhtälailla kotonaan pitäessään nuorille suunnattuja ohjelmakokonaisuuksia, mestarikursseja kaiken ikäisille ja konsertoidessaan soolokonsertein sekä sinfoniaorkesterin solistina. Kapellimestarien Andrés Cárdenes, Alejandro Gómez Guillén, Cynthia Katsarelis ja Leonardo Vordoni kanssa hän on esittänyt mm. Rodrigon ja Castelnuovo-Tedescon konserttoja. Yhdessä viulusti Chas Wetherbeen ja Boulder Filharmonisen orkesterin kanssa, Spera tilasi ja kantaesitti Stephen Gossin teoksen viululle, kitaralle, jousille sekä lyömäsoittimille.

Spera on voittanut ylimpiä palkintoja useissa italialaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa ja hän on useasti kutsuttuna konsertoimaan musiikkifestivaaleille kuten Strings Music Festival in Steamboat Springs, Tangents Guitar Series (San Francisco), the Mediterranean Guitar Festival ja Sauble Beach Festival (Kanada). Aktiivisena kamarimuusikkona hän on esittänyt mm. Ferninand Rebayn koko kitara ja klarinetti -tuotannon sekä ollut antamassa Yhdysvaltain kantaesitystä Mario Castelnuovo-Tedescon teoksesta Morning in Iowa.

Speran merkittävimmät opettajat ovat olleet Oscar Ghiglia, Jonathan Leathwood ja Lorenzo Micheli. Spera on suorittanut tutkinnot Claudio Monteverdi konservatoriolla Bolzanossa ja Sienan arvostetussa Accademia Musicale Chigianassa, Artist Diploma in Guitar Performance Denverin yliopistossa ja musiikin tohtorin tutkinnon Colorado Boulderin yliopistossa.